Postup přípravy
Maso osolíme, opepříme a promícháme s jedním vejcem a dvěma lžícemi vody. Potom směs rozetřeme na vál posypaný moukou, poklademe šunkou, nakrájenými vejci, pažitkou a utvoříme váleček. Ten položíme na pekáč posypaný na kostky nakrájenou slaninou, podlijeme vodou nebo hovězím vývarem a pečeme v troubě při 180 °C dorůžova. Podáváme s bramborovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo s kroketami.
Suroviny
- 500 g mletého vepřového masa
- 100 g šunky
- 100 g slaniny
- 40 g másla
- 5 vajec (4 uvařené)
- 2 lžíce pažitky
- 2 lžíce vody
- sůl
- mletý pepř
- hladká mouka na vál
- bujón
Pikantní masové kuličky
Postup přípravy
Maso v mlýnku pomeleme, v míse smícháme s vejcem, solí a s kořením. Rukama směs zpracujeme a vytvoříme z ní kuličky, které obalíme ve strouhance smíchané se sezamovými semínky. Potom tyto kuličky opečeme ve větším množství rozpáleného tuku nebo oleje doměkka. Hotové je uložíme v teple.
Cibuli jemně nakrájíme, orestujeme na rozpáleném oleji a přidáme k ní jemně nasekané feferonky. Po chvilce přidáme jablečné pyré smíchané se solamylem a cukrem, vše prohřejeme a ochutíme koriandrem a solí. Masové kuličky rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou a podáváme se smaženými bramborovými kroketami.
Doba pořípravy: 60 minut
Suroviny
- 2 cibule
- 2 feferonky
- 4 lžíce jablečného pyré
- olivový olej
- 1 lžička cukru
- půl lžičky solamylu
- koriandr
- sůl