Postup přípravy

Maso osolíme, opepříme a promícháme s jedním vejcem a dvěma lžícemi vody. Potom směs rozetřeme na vál posypaný moukou, poklademe šunkou, nakrájenými vejci, pažitkou a utvoříme váleček. Ten položíme na pekáč posypaný na kostky nakrájenou slaninou, podlijeme vodou nebo hovězím vývarem a pečeme v troubě při 180 °C dorůžova. Podáváme s bramborovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo s kroketami.

 Doba přípravy: 90 minut

Suroviny

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 100 g šunky
  • 100 g slaniny
  • 40 g másla
  • 5 vajec (4 uvařené)
  • 2 lžíce pažitky
  • 2 lžíce vody
  • sůl
  • mletý pepř
  • hladká mouka na vál
  • bujón

 

 Pikantní masové kuličky

Postup přípravy

Maso v mlýnku pomeleme, v míse smícháme s vejcem, solí a s kořením. Rukama směs zpracujeme a vytvoříme z ní kuličky, které obalíme ve strouhance smíchané se sezamovými semínky. Potom tyto kuličky opečeme ve větším množství rozpáleného tuku nebo oleje doměkka. Hotové je uložíme v teple.

Cibuli jemně nakrájíme, orestujeme na rozpáleném oleji a přidáme k ní jemně nasekané feferonky. Po chvilce přidáme jablečné pyré smíchané se solamylem a cukrem, vše prohřejeme a ochutíme koriandrem a solí. Masové kuličky rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou a podáváme se smaženými bramborovými kroketami.

 Doba pořípravy: 60 minut

Suroviny

  • 2 cibule
  • 2 feferonky
  • 4 lžíce jablečného pyré
  • olivový olej
  • 1 lžička cukru
  • půl lžičky solamylu
  • koriandr
  • sůl